Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ανοησία ή σκάνδαλο η έκδοση νέων ταυτοτήτων;

Το ελληνικό δημόσιο απεφάνθη να εκδόσει νέες ταυτότητες που θα κοστίσουν σε όλους τους Έλληνες συνολικά περίπου 300 εκατομμύρια ( 150 για τα υλικά της ταυτότητας και άλλα τόσα για τις φωτογραφίες).

Οι νέες ταυτότητες δεν θα είναι ηλεκτρονικές, δηλαδή δεν θα περιέχουν ηλεκτρονικό τσιπάκι για τα στοιχεία του πολίτη, δεν θα είναι "η κάρτα του πολίτη", αλλά θα είναι ίδιες ακριβώς με τις σημερινές (θα περιέχουν τις ίδιες πληροφορίες) απλώς θα είναι μικρότερες σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί να βγάλουμε αυτές τις ταυτότητες; Είναι ώρα να μας φορτώσουν και με άλλα άχρηστα έξοδα; Και είναι βέβαιον οτι μετά απο ένα ή δυο χρόνια θα ξαναβγάλουμε τις ηλεκτρονικές ταυτότητες και θα έχουμε νέα και μεγαλύτερα έξοδα θέλουμε δε θέλουμε.

Το δεύτερο ερώτημα σχετίζεται με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την έκδοση των ταυτοτήτων. Η ιστορία έχει ώς εξής: Η εταιρία ΤΟΠΠΑΝ κέρδισε το 2004 τον διαγωνισμό για να βγάζει διαβατήρια. Μέχρι εκεί όλα καλά. Έρχεται όμως το 2006 ο απερίγραπτος υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης παρατείνει τη σύμβαση με την εταιρία ΤΟΠΠΑΝ για 10 χρόνια και την χαρακτηρίζει απόρρητη. Αυτό σημαίνει οτι δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί απο κανέναν. Δεν γνωρίζουμε δηλαδή πόσο θα έχει κόστος στην αστυνομία η έκδοση ταυτοτήτων και πόσα κέρδη θα βγάλει η εταιρία ΤΟΠΠΑΝ απο αυτή την άχρηστη έκδοση ταυτοτήτων. Διότι επειδή ο Βουλγαράκης παρέτεινε τη σύμβαση για 10 χρόνια δεν γίνεται διαγωνισμός, μπας και τα βρούμε φθηνότερα, και επειδή είναι απόρρητη η σύμβαση δεν μπορεί κανείς να ελέγξει το κόστος των ταυτοτήτων και τα κέρδη της ΤΟΠΠΑΝ.

Οι εποχές δεν επιτρέπουν τέτοιες σπατάλες. Είναι ξεκάθαρο οτι αυτές οι ταυτότητες δεν χρειάζονται. Κανενός είδους ταυτότητες δεν χρειάζονται, αφού πριν απο λίγα χρόνια ξαναλλάξαμε ταυτότητες. Το θέμα είναι οτι αν μεν κρίνεται αναγκαίο για λόγους ασφαλείας να εκδωθούν ταυτότητες με μικροτσίπ και εφόσον αυτό εγκρίνεται απο τη Βουλή, ας γίνει ένας διαγωνισμός διαφανής και καθαρός και ας βγάλουμε κατευθείαν τις ηλεκτρονικές ταυτότητες. Αν δεν είναι αναγκαίες οι ηλεκτρονικές ταυτότητες, ας μείνουμε με αυτές που έχουμε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν μπορούμε υπο τις σημερινές συνθήκες κρίσης να κάνουμε ανόητες σπατάλες και να επιβαρρύνουμε τους πολίτες με άχρηστα έξοδα.

Εκτός αν δεν πρόκειται περί ανοησίας, αλλά περί σκανδάλου. Και αυτό θα πρέπει να το εξετάσει και ο πρωθυπουργός προσωπικά και η Βουλή και η δικαιοσύνη.

Αυτά τα ολίγα και αναμένουμε απαντήσεις.

pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου